این پایان نامه در مورد حاکمیت شرکتی و با موضوع بررسی عوامل ایجاد تمایز در سیستم های حاکمیت شرکتی می باشد. به عقیده کادبری که معروف به پدر حاکمیت شرکتی است، حاکمیت شرکتی، سیستمی است که در آن شرکت‌ها هدایت و کنترل می‌شوند. در واقع حاکمیت شرکتی در ارتباط با سیستم‌ها، فرآیندها، مسئولیت‌ها، نظام‌های کنترلی و تصمیم‌گیری در قلب و بالاترین سطح یک سازمان است.حساس یگانه و مداحی (1387)، در تحقیق خود اشاره به مجموعه‌ای از عوامل تأثیرگذار بر سيستم‌‌ها و قوانين حاكميت شركتي داشتند، مرور این عوامل و نحوه تأثیرگذاری آن‌ها به منظور درک تفاوت‌ها، خالی از لطف نیست. 

 

 

 

 

لذا در ادامه به به آن‌ها می‌پردازیم:

•    چارچوب‌هاي قانوني‌
تحقیقات زیادی در خصوص تأثیر چارچوب قانونی و به خصوص قوانین حمایتی از سهامداران بر سیستمها و قوانین حاکمیت شرکتی صورت گرفته. به عنوان مثال؛ لاپورتا و همکاران (1997) با بررسی ارتباط سیستم قانونی با نوع حاکمیت شرکتی در49  كشور نمونه دريافتند كه؛ از بين سيستم‌هاي قانوني مرسوم (انگليسي، فرانسوي، آلماني و اسكانديناوي) كشورهايي كه قانون مدني (قانون نوشته) دارند، بالاخص كشورهايي كه سيستم قانوني آن‌ها ريشه فرانسوي دارد، در مقايسه با كشورهايي كه داراي قانون عرف (قانون نانوشته)  هستند، حمايت‌هاي ضعيف‌تري از سرمايه‌گذاران انجام مي‌دهند و البته بازارهاي سرمايه آن‌ها نیز كمتر توسعه يافته است. وجود تفاوت در قوانین حمایتی از سرمایه‌گذاران منجر به تفاوت در ساختار مالكيت (تمرکز بیشتر مالکیت )، تصميمات مالي شركتي و توسعه بخش بانكي خواهد شد. به عنوان مثال؛"قوانين حاكميت شركتي كشورهايي چون انگلستان، استراليا، كانادا، نيجريه و كنيا به شدت بر حمايت از حقوق سهامداران تاكيد مي‌كند، ضمن اينکه ايالات متحده آمريكا قانون حاكميت شركتي خود را تحت عنوان ساربنيز اكسلي در سال 2002 با اهداف اصلي ارتقاي مسووليت‌پذيري شركتي، افزايش افشاي عمومي و بهبود كيفيت و شفافيت گزارشگري مالي و حسابرسي به ‌منظور حمايت از سهامداران تدوين و تصويب كرد". [23].

 

 

 

•    ساختارهاي مالكيت شركت‌
به عقیده حساس یگانه و مداحی (1387)، "ساختار مالكيت دو بُعد دارد: تمركز مالكيت و هويت سهامداران. سهامداران مالكان شركت هستند و انجام عمليات بازرگاني را به نمايندگي از خود به مديران واگذار مي‌كنند كه اين امر ممكن است منجر به تضاد منافع شود". همان‌طور که اشاره شد، ساختار مالکیت به طور مستقیم به سیستم‌های قانونی و قوانین حمایت از سهامداران بستگی دارد. به همین دلیل در انگلستان و امريكا به دلیل حمایت قوی از سهامداران، تعداد زيادي شركت سهامي عام وجود دارد که در اغلب موارد نیز، مالكيت آن‌ها به‌طور گسترده پراكنده است و سهامداران تأثير ضعيفي بر مديريت شركت دارند. در یک ساختار مالكيت پراكنده، مسائل نمايندگي بیشتر خواهد بود. اما کشورهایی مثل ژاپن و آلمان با قانون مدني و قوانین حمایتی کمتر از سهامداران، در بيشتر موارد داراي ساختار مالكيت متمركز هستند. که خود انگیزه‌ای برای سلب مالکیت اقلیت فراهم می‌آورد. [23].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب 
2-1 مقدمه    13
2-2 حاکمیت شرکتی    14
2-2-1 تاریخچه حاکمیت شرکتی    16
2-2-2 تعاریف حاکمیت شرکتی    16
2-2-3 اهمیت حاکمیت شرکتی    19
2-2-4 سیستم‌های حاکمیت شرکتی     19
2-2-4-1 سیستم‌های درون سازمانی    20
2-2-4-2 سیستم‌های برون سازمانی    20
2-2-5 عوامل ایجاد تمایز در سیستم‌های حاکمیت شرکتی     21
2-2-6 مکانیزم‌های حاكميت شركتي    24
2-2-6-1 مکانیزم‌های درون سازماني (محاطی)    24
2-2-6-2 مکانیزم‌های برون سازماني (محیطی)    25
2-2-7 حاکمیت شرکتی در ایران    25
2-3 ساختار مالکیت و حاکمیت شرکتی    27
2-9 پیشینه تحقیق    61
2-9-1 تحقیقات خارجی    61
2-9-2 پیشینه تحقیقات داخلی
منابع