هدف از این تحقیق نظریه های روانشناسی در مورد سازگاری می باشد.

 

 

نظریه های روانشناسی:

  1. نظریه ی اریکسون
  2. نظریه ی روانشناسی فردی آدلر
  3.  نظریه ی بین فردی سالیوان

 


دراین نظریه اریکسون  رشد و تکامل هر فرد را شامل یک سلسله مراتب مشخص و جهان شمول می‏داند که در تمام افراد بشر نیز صدق می‏کند. اریکسون سعی در نشان دادن یک نقش فرهنگ در تکامل و رشد شخصیت دارد و برای شناخت مسائل مهمی که انسان در رابطه با خود و جهان با آن روبروست، بینش جدیدی عرضه می‏کند. از نظر اریکسون انسان سالم یعنی انسانی که قادر به کارکردن و عشق ورزیدن باشد. البته عشق از نظر اریکسون فقط عشق و نزدیکی جنسی نیست. بلکه شامل نزدیکی، عشق عاطفی بین اقوام، دوستان و در یک معنای وسیع، عشق به انسانیت است. بحران و خطر عمده که در خود فرورفتن و دوری جستن از روابط بین فردی و اجتماعی است که در فرد سالم به صمیمیت و فعالیت‏های اجتماعی منتهی می‏شود. عدم توانایی در برقراری رابطه ی نزدیک و مطلوب با دیگران، احساس تنهایی و انزواطلبی را تقویت می‏کند. افراد در خود فرو رفته سعی می‏کنند که خود را در مقابل ارتباط با دیگران عایق سازی کنند. زیرا با نزدیک شدن به دیگران احساس خطر می‏کنند و می‏هراسند. در اشخاصی که دچار انزوای شدید هستند، رفتارهای ضد اجتماعی دیده می‏شود و قادر به برقراری رابطه ی عمیق عاطفی با دیگران نیستند. شاملو؛(1384).

 

 


اریکسون با تاکید برجنبه‏های روانی رشد فراتر از اوایل کودکی به عقاید فروید تکیه کرد و آن را گسترش داد. ازدیدگاه اریکسون، رشد روانی- اجتماعی با هم صورت می‏گیرند و ما در هر مرحله از زندگی، تکلیف برقرار کردن تعادل بین خود و محیط اجتماعی‏مان روبرو هستیم. او رشد را بر حسب کل عمر توصیف می‏کند و آن را به بحران‏های خاص که باید حل شوند تقسیم می‏کند. به عقیده ی اریکسون، بحران با نقطه ی عطف در زندگی برابر است، یعنی ما توانایی پیشروی یا پسروی داریم. ما دراین نقطه ی عطف می‏توانیم تعارض‏های خود را حل کنیم و یا درتسلط یافتن بر تکلیف رشد، شکست بخوریم. زندگی ما به مقدار زیاد حاصل انتخاب‏هایی است که در هریک از این مراحل انجام می‏دهیم.کری؛(2005).

 

 

در این نظریه، مراحل منظمی وجود دارد که فرد ضمن عبور از آنها در جریان تعامل با اطرافیان، ساخت‏‏های شخصیتی خود را استحکام می‏بخشد و یا در ساختارهای شخصیتی نامتناسب و ناسازگارانه با سن و موقعیت درجا می‏زند. اریکسون اعتقاد دارد که در همه ی سطوح  از صدر تا ذیل و در همه ی موارد، فرد ضمن برخورد با دیگران و متناسب با نحوه ی تعامل، روش‏های سازگارانه یا ناسازگارانه‏ای برای زندگی خود کسب می‏کند. متناسب با سن، افراد مقابل شامل والدین، پرستار کودک، همبازی‎‏ها، مقامات رسمی و سایر افراد اجتماع هستند. صرف نظر از شکل ظاهری، هر مرحله از سن و سال، این فرایند کسب رفتار سازگارانه و یا رفتار ناسازگارانه تا آخرین لحظات زندگی با فرد است و در همه ی موارد با اشکال مختلفی نمود می‏یابد. مثلاً: می‏تواند فرد را انسانی خلاق و مفید برای اجتماع کند و یا در حالت انزوا و بریدن از اجتماع درآورد. بینشی؛(1385). اریکسون معتقد است که افراد تنها در صورتی که از قبل دارای احساس قوی از هویت باشند قادر به انس گرفتن هستند. اگر افراد احساسی روشن و مطمئن از این که چه کسی هستند نداشته باششند، برای آنها غیرممکن است که به طریقی صمیمانه با دیگران ارتباط متقابل پیدا کنند. اریکسون؛(1950)

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

31-2-1 نظریه های روانشناسی
31-2-1-1 نظریه ی اریکسون
31-2-1-2 نظریه ی روانشناسی فردی آدلر
31-2-1-3 نظریه ی بین فردی سالیوان


31-2-2 نظریه های جامعه شناسی
31-2-2-1 نظریه ی ناهنجاری دورکیم
31-2-2-2 نظریه ی ناهنجاری مرتون
31-2-2-3 نظریه ی کنش اجتماعی ماکس وبر


31-2-3 نظریه های مددکاری اجتماعی
31-2-3-1 نظریه ی توانمند سازی مدافعه
31-2-3-2 نظریه ی سلامت اجتماعی کییز
نمودار شکل سه مدل پنج عاملی کییز
31-2-3-3 نظریه ی مددکاری اجتماعی شناختی- رفتاری
نمودار شکل چهار الگوی عمومی مورد استفاده در تئوری شناختی - رفتاری
31-2-3-3 نظریه ی یادگیری اجتماعی 


31-2-4 دیدگاه ها و مکاتب
31-2-4-1دیدگاه روان تحلیل گری
31-2-4-2دیدگاه علوم رفتاری
31-2-4-3 دیدگاه زیستی- روانی- اجتماعی
31-2-4-4 سازگاری اجتماعی در مکتب انسان گرایی

يشينه تحقيقاتي 
پيشينه داخلی
پيشينه خارجی 

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی